Är socker och salt verkligen nödvändigt I vätskeersättning?

Socker. Behöver vår kropp verkligen det för effektiv rehydrering? På 50-talet upptäcktes det att vatten absorberas snabbare av kroppen när en liten mängd glukos (socker) och salt är närvarande i tunntarmen.

Hur många gram socker per liter tror du behövs för att maximera kroppens vätskeupptagningsförmåga? Efter årtionden av forskning har det visat sig att det endast krävs 13,5 g glukos (socker) per liter vätska för att optimera kroppens vätskeupptag. Dropp® vätskeersättning innehåller bara 14,2 g glukos per liter. Det är 1,7 g per brustablett, vilket motsvarar två jordgubbar. Varje tablett innehåller endast 1.8% av det dagligt rekommenderade sockerintaget. Vissa sportdrycker kan ha upp till 75 g glukos per liter.

Dricka

Socker/100ml

Dropp®

1.42 g

Sportdryck

7.3 g

Apelsinjuice

8 g

Chokladdryck (1,5% mjölk)

10.25 g

Coca-cola Original

10.6 g

Energidryck

12 g

 

Natrium (salt) hjälper kroppen att behålla vätska och verkar, tillsammans med glukos, för att förbättra vattenabsorptionsprocessen i kroppen.

Många sportdrycker innehåller lägre mängder natrium (salt) på grund av dess effekt på smak. Dropp® innehåller en natriumhalt som är optimal för vätskebalansen, utan att kompromissa på dess smak. Varje tablett innehåller dock endast 6% av det dagligt rekommenderade saltintaget.

Källa: World Health Organisation 2006, EU Legislation 1169/2011