Energidrycker och vätskebrist

Koffein brukar vara en gemensam nämnare för det som marknadsförs som energidrycker. Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer, men variationerna är många. Det finns ingen "laglig" definition för drycker som kallas energidrycker.

Energidrycker innehåller större mängder socker och koffein, som ofta ger önskvärda uppiggande effekter. Men följden av att inta energidrycker kan resultera i trötthet, dåligt humör och huvudvärk, när efterdyningarna av dryckerna klingat av. Dessa symptom är ofta konsekvenserna av den uttorkning som inträffar.

En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Men det finns energidrycker som innehåller mer koffein. En del har olika fruktsmaker och liknar vanlig läsk men innehåller lika mycket koffein som två koppar kaffe per burk. Koffein har en vätskedrivande (diuretisk) effekt, som medför ökad urinproduktion. Dessutom kan en stor mängd socker i dessa drycker hämma kroppen från att absorbera det vatten som behövs. Därför, kan man om man konsumerar en stor mängd energidrycker, känna av effekterna av uttorkning.

Om man dricker rikliga mängder av energidrycker regelbundet, bör man överväga att inta vätskeersättning för att mildra bieffekterna av dessa drycker genom att tillföra kroppen vatten och elektrolyter.