Motverka alkoholens effekt på vätskebalansen

Huvudet bultar och kroppen skriker av illamående, ångest och smärta. Blev det lite mycket alkohol i går? Då är risken stor att du vaknar upp och mår dåligt i dag. Men vad är det som faktiskt händer i kroppen som får oss att må dåligt dagen efter?

Uttorkning
Alkohol är vattenlösligt och påverkar därför varenda cell i vår kropp – inte minst vår hjärna. När du dricker alkohol hämmas produktionen av hormonet ADH. Det gör att du producerar mer urin än ditt vätskeintag. För varje 200 milliliter öl du dricker genererar kroppen hela 320 milliliter urin. Det gör att kroppen drabbas av vätskebrist och detta är en stor bov bakom många av dina symptom dagen efter. Emellertid är det inte bara vätska som du förlorar. Du förlorar även väsentliga elektrolyter. Detta gör att dina njurar måste jobba hårdare för att vara i balans.

Illamående
Det finns flera anledningar till varför vissa personer känner ett illamående dagen efter. Levern är den som tar hand om alkoholen i kroppen och bryter ner det till acetaldehyd och sedan ättiksyra – och det är detta som gör att man mår illa. Alkoholen skapar också irritation och inflammation i magsäcken, det bildas mer magsaft och tarmen arbetar slarvigare. Detta kan resultera i magsmärtor, kräkningar och diarré.

Huvudvärk
Många är bekanta med den klassiska huvudvärken som kommer dagen efter och som gör att vi helst vill dra täcket över huvudet och somna om. Kanske är du en av dem som får rodnader efter ett par glas, det beror på att våra blodkärl vidgas när vi dricker. I hjärnan har vi små känsliga blodkärl vilket tillsammans med vätskebrist och alkoholens toxiner orsakar den berömda huvudvärken.

Trötthet och muskelvärk
Efter flera timmar på dansgolvet är det lätt att tro att värken i dina muskler kommer från allt dansande. Även här kan alkoholen ha ett finger med i spelet. Eftersom levern prioriterar alkoholförbränningen så får dess normala uppgift att producera blodsocker vänta. Det ger oss lågt blodsocker och det tillsammans med uttorkning gör att din ämnesomsättning blir sämre och mjölksyra kan uppstå. Det låga blodsockret ger oss också ett ökat sug efter bland annat kolhydrater.

Råd: Ligg steget före! Det kan låta uttjatat, men att äta ordentligt och att ta varannan vatten är alltid en bra idé. Då fyller du på med vätska samtidigt som du ger kroppen en chans att förbränna alkoholen som du redan fått i dig. För att kroppen ska kunna återfå sin balans behövs både vatten och elektrolyter. När du dricker Dropp® stabiliserar du vätskenivån samtidigt som du får i dig viktiga elektrolyter, vilket förhoppningsvis gör att du vaknar upp lite fräschare dagen efter. Men är det allra bästa är såklart att dricka med sunt förnuft.