Tips! Träna så här inför Tjejmilen

Är du nybörjare eller en mer erfaren löpare? Att förstå hur man motverkar uttorkning kan förbättra träningen och tävlingsdagens prestationsförmåga, i båda fallen.

Löpning och uttorkning/vätskebrist går ofta hand i hand, eftersom man inte bara förlorar vatten när man svettas utan också elektrolyter. Det är särskilt svettningen som löpare måste vara uppmärksamma på eftersom vätskeförlusten påbörjas så snart man inleder springandet. Kroppen håller sig nedkyld genom att svettas, vilket innebär att påfyllnad av vätska är avgörande. Missar man att dricka tillräckligt med vätska kommer blodet att tjockna, hjärtats effektivitet reduceras och hjärtfrekvens och kroppstemperatur ökar. Om man endast dricker vatten, utvecklas en elektrolytobalans eftersom kroppens återstående elektrolyter späds ut, därav obalansen. När obalans råder, kommer det vatten man dricker inte att absorberas av magen lika effektivt.

Dropp är utvecklad i Sverige och är en ny vätskeersättning med mer elektrolyter, mindre socker och en hållbar profil. Dropp är baserad på vetenskapliga studier av Världshälsoorganisationen och innehåller den optimala blandningen av elektrolyter samt enbart den minsta mängd socker som krävs för att hjälpa kroppen att absorbera vatten snabbare. Det innehåller sålunda upp till 45% mindre socker än ledande vätskeersättningsprodukter på marknaden och upp till 80% mindre socker än de flesta sportdrycker. Dropp gör detta utan att kompromissa på smak, eftersom man istället bara använder naturliga smaker och växtbaserade sötningsmedel. Dropp finns i tre smaker: Vildhallon, Gurka/Lime och Fläder/Citron.

Behovet av vätsketillförsel varierar med svettmängden, vikten och vädret. Om man dricker en upplöst brustablett före löprundan och en efter (förutom det extra vatten man behöver för att känna sig nöjd), så kan det förbättra kroppens elektrolytbalans, prestationsförmågan samt underlätta snabbare återhämtning.

Dropp är en partner till Tjejmilen 2019.